Zomerretraite: Vreugdevol Leven

Laat alles zijn zoals het is, en omarm elk moment met zachte aanwezigheid”.

In een retraite laat je het dagelijkse leven aan zichzelf en richt jij je aandacht op jouw natuurlijke aard. Je komt thuis bij jezelf en de rijkdom die altijd al in jou aanwezig is. Tijdens deze zomer retraite nodigen wij je uit om ruimte te maken om de schoonheid en wijsheid die van nature in jou aanwezig is de kans te geven om zich aan jou te tonen door middel van meditatie.

Het woord meditatie betekent: bekend worden met de essentie van wie jij van nature bent. Bekend worden met de kwaliteiten die van nature in jou aanwezig zijn. Kwaliteiten als bewustzijn, liefdevolle vriendelijkheid, compassie en wijsheid. Dit is een diep thuiskomen bij jezelf. Dit is wat bedoeld wordt met geluk. Dit gaat compleet voorbij aan de ups en downs die we allemaal tegenkomen in ons dagelijkse leven. Dit is jouw stralende, wijze, liefdevolle aard de ruimte geven om naar de voorgrond te komen en belichaamd te worden.

Tijdens deze zomer retraite nemen we drie dagen lang de tijd om met elkaar te mediteren. Om de stilte en roerloosheid te ervaren die de grond vormen van ons wezen. Je zou het ook de bron kunnen noemen.

Je bent van harte welkom om deel te nemen aan deze retraite. Jouw dagelijkse leven aan zichzelf te laten en thuis te komen in jouw natuurlijke, stralende aard.

Praktische informatie
Deze retraite is tevens een kennismaking met Peter en Digna en hun wijze van werken voor mensen die deel willen nemen aan de Jaartraining Vreugdevol Leven

Als je aan het einde van deze retraite besluit om deel te nemen aan de jaartraining 2021-2022 dan krijg je 100 euro korting op de jaartraining.

Deze jaartraining wordt begeleidt door Digna Schenk in samenwerking met Peter Hofstee. Zij hebben beiden de begeleiders/leraren opleiding gevolgd aan de School voor Zijnsoriëntatie in Utrecht. Beiden nemen zij op dit moment deel aan programma’s die aan de School voor Zijnsoriëntatie gegeven worden.


Peter heeft sinds 2004 praktijk De Zilverster waarin hij individuele begeleiding aanbiedt vanuit Zijnsoriëntatie. Peter is tevens docent Wiskunde op een middelbare school in Amsterdam. Digna heeft sinds 2004 een praktijk waarin bewust-er-zijn door middel van dans centraal staat. Sinds 2014 is Digna in aanraking gekomen met Zijnsoriëntatie en sinds 2017 een praktijk waarin zijn werkt vanuit de visie van Zijnsoriëntatie.

Data van de retraite
13 tot en met 15 augustus 2021

Locatie
Hof van Kairos
Vosseveldseweg 17
7107 AD Kotten

Investering
395 euro, de retraite is vrijgesteld van BTW

Informatie en aanmelden
Stuur een e-mail aan info@dignaschenk.nl of
neem contact op met 06-45826724

Jaartraining Zijnsoriëntatie: Vreugdevol Leven

Don’t forget to make space in your life to recognize the richness of your basic nature, to see the purity of your being and let its innate qualities of love, compassion, and wisdom naturally emerge. Nurture this recognition as you would a small seedling. Allow it to grow and flourish.”
Mingyur Rinpoche

In ieder van ons is een ruimte aanwezig die totaal vrij is van alles wat je in de loop van je leven hebt meegemaakt. Op het moment dat je in contact komt met deze vrije ruimte, kunnen kwaliteiten als vreugde, compassie en wijsheid die in jou aanwezig zijn naar de voorgrond komen.

Wij noemen de ruimte die vrij is van de conditioneringen: je natuurlijke aard. Deze kun je vergelijken met de blauwe hemel. Deze is altijd aanwezig en blijft totaal vrij, zelf als zijn er wolken aanwezig. De wolken kun je vergelijken met je gedachten, emoties en conditioneringen. Deze hoeven niet weg, je kunt je altijd afstemmen op je natuurlijke aard.

Deze jaartraining wil jou een ruimte bieden om deze kwaliteiten regelmatig te ervaren. Tevens krijg je sleutels aangereikt om dit in je dagelijkse leven verder uit te breiden. Zo kan jouw natuurlijke aard meer en meer naar de voorgrond komen en kunnen de kwaliteiten van liefde, compassie en wijsheid hun vrucht dragen daar waar jij bent.

Inhoud van de jaartraining
In de jaartraining “vreugdevol leven” staat bewust-er-zijn centraal. We maken gebruik van meditatie, visualisatie en inspirerende bewustzijns oefeningen. Tevens is er veel ruimte voor stilte en de aangereikte stof zelf eigen te maken.

De jaartraining bestaat uit
* twee tweedaagse bijeenkomsten in Driebergen
* twee driedaagse retraites op Hof van Kairos te Winterswijk
Let op: om deel te kunnen nemen aan de jaartraining is deelname aan de Zomerretraite een vereiste.

Wat vraagt de jaartraining van jou?
* Van meet af aan wordt je gevraagd om thuis te mediteren. Dit helpt je om een breuk te maken met je gewoontepatronen en plaats te nemen in de vrije ruimte die in jou aanwezig is.
* Tevens wordt er van jou gevraagd om het boek “de stralende geest” van Tenzing Wangyal te lezen.

Waarom zou je meedoen aan deze jaartraining?
Omdat je weet dat er een oneindige schoonheid, vreugde en liefde aanwezig is in jou. Dit kan zich ontvouwen als je leert te vertrouwen op de open ruimte en helderheid van je wezen. Als je leert om bij je pijn aanwezig te zijn en te vertrouwen op de roerloosheid, stilte en ruimte. Dan kan de rijkdom van jouw wezen naar buiten stromen en jou en de mensen met wie jij in aanraking komt verrijken.

Wat biedt deze jaartraining jou?
* Een ruimte om te ontdekken wie jij van nature bent.
* Sleutels om in contact te komen met je natuurlijke aard.
* Sleutels om meditatie tot onderdeel van je dagelijkse leven te maken.
* Alle meditaties worden opgenomen. De geluidsbestanden krijg je na afloop van de bijeenkomst toegezonden, zo kunnen deze je dagelijkse meditatie verrijken en verdiepen.
* Indien gewenst is er ruimte voor individuele begeleiding om de jaartraining te verdiepen.

Praktische informatie
Door wie
Deze jaartraining wordt begeleidt door Digna in samenwerking met Peter Hofstee. Zij hebben beiden de begeleiders/leraren opleiding gevolgd aan de School voor Zijnsoriëntatie in Utrecht. Beiden nemen zij op dit moment deel aan programma’s die aan de School voor Zijnsoriëntatie gegeven worden.

Peter heeft sinds 2004 praktijk De Zilverster waarin hij individuele begeleiding aanbiedt vanuit Zijnsoriëntatie. Peter is tevens docent Wiskunde op een middelbare school in Amsterdam. Digna heeft sinds 2004 een praktijk waarin bewust-er-zijn door middel van dans centraal staat. Sinds 2014 is Digna in aanraking gekomen met Zijnsoriëntatie en sinds 2017 een praktijk waarin zijn werkt vanuit de visie van Zijnsoriëntatie.

Voorwaarde voor deelname aan de jaartraining
Om deel te nemen aan deze jaartraining is deelname aan de Zomerretraite een vereiste.
Zomerretraite 13, 14 en 15 augustus 2021 Hof van Kairos te Winterswijk.

Tijdens deze retraite maak je kennis met Digna en Peter. Tevens maak je kennis met de wijze van werken en krijg je een proeve van waar de jaartraining over gaat.

Wanneer je tijdens de retraite besluit om deel te nemen aan de jaartraining, ontvang je 100 euro korting op de investering voor de jaartraining 2021-2022.

Data
30 september en 1 oktober 2021 (let op: donderdag en vrijdag)
3, 4 en 5 december 2021
19 en 20 februari 2022
6,7 en 8 mei 2022
Let op de data zijn nog onder voorbehoudt.

Locaties
De locatie van 30 september en 1 oktober 2021, 19 en 20 februari 2022 is:
De Bronhoeve in Cothen (nabij Utrecht)
Op deze locatie is het mogelijk om te blijven overnachten.
Deze overnachtingen zijn niet bij de prijs inbegrepen.

De locatie van 3,4 en 5 december 2021 en 1,2 en 3 april 2022 is:
Hof van Kairos in Winterswijk
De overnachtingen op deze locatie zijn geheel verzorgd en wel bij de prijs inbegrepen.

Investering
1395 euro particulieren en ZZP (deze retraite is vrijgesteld van BTW)
Betaling in termijnen is mogelijk.

Voor mensen met een laag inkomen geldt een gereduceerd tarief.
1195 euro particulieren en ZZP (deze retraite is vrijgesteld van BTW)
Betaling in termijnen is mogelijk.

Aanmelden in informatie
Wil je je aanmelden voor of heb je vragen over deze jaartraining dan kun je een email sturen aan info@dignaschenk.nl of telefonisch contact opnemen met 06-45826724 (Digna).

Cadeautje voor 2020

Namens de redactie van De Cirkel, tijdschrift voor Zijnsoriëntatie, hierbij gratis ter kennismaking – Cirkel 59 in pdf.

De Cirkel verschijnt twee keer per jaar. Elk nummer bevat zo’n 85 pagina’s met inspirerende en verdiepende artikelen over Zijnsoriëntatie als pad van verlichte levenskunst. Met in elk nummer:
• Verdiepend artikel van Hans Knibbe
• Boeiende interviews
• Bijdragen van leraren en studenten over hun inzichten en ervaringen
op het pad van verlichte levenskunst
• Recensies van nieuwe boeken
• Prikkelende columns

Mocht het tijdschrift je inspireren, dan nodig ik je van harte uit abonnee te worden (voel je hiertoe vrij en zeker niet verplicht). Hiermee draag je ook bij aan het werk van de Stichting Zijnsoriëntatie. In de bijlage vind je een overzicht van de abonnementsvormen en tarieven voor 2020. Meer informatie vind je ook op www.stichtingzijnsorientatie.nl

Ik wens je veel leesplezier!

Non-dualiteit twee daagse 15 en 16 februari

Wanneer we zouden onderzoeken wie we zijn, dan zouden we er vroeger of later achter komen dat er geen ‘ik’ is dat aangewezen kan worden als zelfstandig individu. Dat betekent dat alles wat is, met elkaar verbonden is. De boeddhisten noemen dit dat ‘alles leeg is van onafhankelijk bestaan’.  Er is alleen eenheid. Anders gezegd alles wat jij waarneemt, vindt plaats in jouw bewustzijn of gewaarzijn.  Wanneer je dit ziet en ervaart, zie je dat alles met alles verbonden is. Alle muren, subtiel of niet subtiel, vallen weg. Je ervaart de staat van bliss, van liefde, van eenheid. Het is een zegen om daarin te vertoeven. Het wordt ook wel de staat van Verlichting genoemd. 
Deze staat is heel natuurlijk aan jou en mij en op een bepaalde manier dus heel gemakkelijk te ervaren. De grote kunst is, om er van moment tot moment in te vertoeven.

Ben je nieuwsgierig en wil je proeven van wat eenheidbewustzijn nu eigenlijk is? Digna en ik nodigen je van harte uit om samen met ons dit weekend te oefenen te rusten in dit gewaarzijn.

Kijk voor meer informatie op: Verdiepingstweedaagse

Inspiratiedag 15 december

De werkelijkheid zoals die zich elk moment aandient is open, vrij en fris. Er kleeft niets aan van een verleden of een geschiedenis. De werkelijkheid is schoon, onbevangen, ruim. Om de frisse aard van de werkelijkheid te leren kennen is het van belang dat we onze normale dagelijkse oriëntatie op ‘iets daar’ leren omdraaien. We blijven ‘precies hier’. Dan kan de vrije aard van de werkelijkheid zich tonen. We herkennen de werkelijkheid zoals deze van nature is.

Ben je nieuwsgierig en wil je aan deze inspiratiedag deelnemen? Kijk voor meer informatie hier.

Spiritualiteit is de kunst om bewust je perspectief te wijzigen

Er komt een nieuw boek aan van Hans Knibbe en op de website van de school voor Zijnsoriëntatie kun je al vast een hoofdstuk lezen uit dit boek. Zie hier.

Hans Knibbe legt in dit korte artikel uit dat spiritualiteit niet gevonden kan worden in een andere werkelijkheid met mooier versie van wie je nu bent, maar dat het in essentie een manier van waarnemen is. Je kunt je dagelijkse manier van waarnemen verschuiven naar een spirit of bewustzijnsblik. Je verlaat “daarmee de wereld van conditionering, van tijd, van
overleven, willen, streven, vermijden enzovoort. “

Dit vraagt een radicale wijziging van je perspectief. Je verlegt je perspectief van een gestolde manier van kijken waarin alles echt bestaat, naar een blik waarin je zit dat alles open, stromend, tijdloos, ongrijpbaar en met elkaar verbonden is, zonder dat ooit iets vast wordt.

“In die openheid verschijnt een speelse, lichte, vreugdevolle, liefdevolle en heldere levendigheid. Een spel zonder begin of einde, zonder richting of doel.”

Dit perspectief voelt als thuiskomen omdat je iets ontdekt dat er om te beginnen al was. Je kunt dan ook ervaren dat alles in de grond roerloos is en dat deze roerloosheid niet gescheiden is van levendigheid.

“In het Spiritperspectief blijft die roerloze presentie aanwezig in iedere vorm die je waarneemt. In dit perspectief trekken we de ervaringen niet los van de grond van ons gewaarzijn, maar zijn ze de levendige uitdrukkingen daarvan.”

(Alle quotes komen uit ‘tekstfragment uit het nieuwe boek van
Hans Knibbe over Zijnsgeoriënteerde meditatie’)

Het hart van Zijnsoriëntatie

Zomer aan de Dinkel © Peter Hofstee

Onderstaande is de inspiratie voor het introductie weekend van de verdiepingsgroep komende 19 en 20 oktober 2019. Je kunt er voor kiezen om alleen het eerste weekend mee te doen voor 100 euro.

Rusten in Zijn

De basis van het hele pad van Zijnsoriëntatie is rusten in Zijn. Rusten in Zijn is te vergelijken met een moment van diepe ontspanning, waarbij je je totaal een voelde met de ruimte om je heen. Bijvoorbeeld als je met je partner naar de zonsondergang zit te kijken aan het strand en je in diepe rust en vaak ontroering van de schoonheid thuis komt in precies hier en nu. Momenten van geluk en vrede, herinneren ons ook aan Zijn. Nu zou je kunnen denken dat Rusten in Zijn afhankelijk is van de omstandigheden. Niets is minder waar. Zijn, is altijd aanwezig. Het wijst naar wie jij ten diepste bent.

Metafoor van de zon en de wolken

Jij bent als de zon (vrij, stralend) en de wolken (onze gewoontepatronen). We zijn het beide. Op het moment dat we helemaal samenvallen met het wolkendek, vergeten we vaak dat we de zon zijn. Op die momenten laten we ons leiden (en dat veroorzaakt lijden) door onze gewoontepatronen. Deze gewoontepatronen zijn ontstaan in onze geschiedenis.

Wanneer we rusten in Zijn, breekt de zon door. We merken dat er helemaal geen geschiedenis is, in het huidige moment. We zijn al vrij. Dit is dus altijd het geval! Door samen te mediteren, kunnen we ons herinneren dat dit onze ware aard is. Dat dit is wie we altijd zijn, ook als we samenvallen met onze gewoontepatronen.
Zo prikken we steeds meer gaatjes in het wolkendek en kan onze ware aard, in deze metafoor ‘de zon’ steeds meer manifest worden in ons. Het vraagt dus van ons om keer op keer een breuk te maken met de identificatie van onze gewoontepatronen, onze gedachten, onze vastzettende gevoelens om zo te leren rusten in wie we van nature zijn.

Meditatie is het hart van Zijnsoriëntatie

Meditatie is het hart van wat we doen. Door te gaan zitten en stil te worden, kunnen we onze natuurlijke aard leren herkennen. Zolang we min of meer onbewust ons leven blijven leven zijn we vaak afhankelijk van de omstandigheden om op ‘spontane’ wijze onze natuurlijke aard te ervaren. Door meditatie en bewustzijns- oefeningen kunnen we zelf aan het roer gaan staan van ons leven en vaker bewust de tijd te nemen om te ontspannen en onze natuurlijke wijze van herkennen. Dus dit is de motivatie waarom we mediteren. We herinneren onszelf eraan dat we al helemaal heel, compleet, waardevol en liefdevol Zijn. We hoeven dat niet te worden, we zijn dat al. Dat is het hart van Zijnsoriëntatie. Daar is het ons ten diepste om te doen.

Meditatie en bezinningsgroep Zijnsoriëntatie

Het woord non-dualiteit valt steeds vaker. Er worden boeken over vol geschreven en binnen spirituele kringen zijn er steeds meer mensen bezig met Non-duaal Gewaarzijn. Maar wat is non-dualiteit eigenlijk? Waarom zou je je ermee bezig houden? En is het mogelijk om de duale werkelijkheid te verruilen voor een non-duale werkelijkheid?

In oktober starten Digna en ik een meditatie / bezinningsgroep die non-dualiteit als begin en eindpunt neemt. Tijdens de bijeenkomsten zullen we proeven wat Non-duaal Gewaarzijn is. Dit als begin en eindpunt nemen is misschien wel het meest liefdevolle wat je kunt doen voor jezelf en anderen. Je vrije aard is sprankelend, liefdevol en spontaan aanwezig. 

Voor deze jaargroep laten we ons inspireren door het boek: Zie, je bent al vrij, van Hans Knibbe. In dit boek beschrijft Hans op sprankelende en inspirerende wijze hoe het besef van een ‘ik’ of ‘ego’ ontstaat en hoe je de identificatie met dit ‘ik’ of ‘ego’ los kunt laten. Wanneer we deze identificatie loslaten, herinneren we ons dat we al vrij zijn, dat er nergens een ‘ik’ te vinden is waar we aan vast kunnen houden. Alles blijkt met alles verbonden te zijn, puur en sprankelend in zijn ware aard.

De bijeenkomsten (zes dagen) hebben een meditatief, contemplatief karakter. Het is de bedoeling dat je thuis de theorie leest en bestudeert aan de hand van vragen. In het samenzijn kan uitwisseling plaatsvinden. Zo kan jou vrije aard zich aan je tonen.

De eerste bijeenkomst is in het weekend van 19 en 20 oktober.

Meer informatie vind je op deze pagina.

Theorie inspiratiedag over verlangen

We hebben gewerkt met het een verlangen dat belangrijk voor ons is in ons bewustzijn te brengen en dat ongegeneerd toe te staan. Je verlangen de hele wereld laten omspannen. Je verlangen als iets kostbaars zien, als een kostbaar symbool of kunstwerk. Om tenslotte, dit verlangen/symbool te offeren aan een wachter, of uit te spreken “dit is mijn verlangen en jij (mijn partner) hoeft mijn verlangen niet te vervullen, ik ontsla je daarvan”. Dit kun je ervaren als diep bevrijdend, je land in je bekken en de open en lichte aard van je wezen wordt voelbaar.

Waarom doen we dit: toe-eigenen en offeren van verlangen? Om vrij, liefdevol, gevend te zijn. Het blijkt zo te zijn dat het er niet om gaat dat onze verlangens vervuld worden, maar dat we toestaan dat ze er zijn, zonder er aan opgehangen te zijn.

Hoe werkt dat? Het offeren van iets dat zo kostbaar is voor ons. We doen dit omdat we weten dat we niet onze onvervulde verlangens zijn. We zijn niet onze geschiedenis of de verhalen die we onszelf vertellen of de verwachtingen die onze omgeving van ons heeft. We zijn veel ruimer dan dat. We zijn gemaakt van bewustzijn en dat is onverwoestbaar, onaangetast puur. Daarmee zijn verlangens niets meer dan versieringen die langskomen en hebben daarin geen andere status dan het geluid van de vogels, een langsrijdende scooter of een gedachte die zomaar in onze geest opkomt.

Maar in dit besef treffen we onszelf meestal niet aan. Onze verlangens zijn belangrijk voor ons en tegelijk staan we veel van onze verlangens eigenlijk niet toe of kennen we niet eens. Een manier om hier naar te kijken is de theorie de splitsing in teruggetrokken zelf (TZ) en strategisch zelf (SZ). Als kind waren afhankelijk van onze ouders voor onze overleving, zowel fysiek als emotioneel.

Al die keren dat je ouders je verlangen niet zagen (omdat ze het niet belangrijk of ongepast vonden of gewoon onbewust negeerden) heb je als boodschap gecodeerd dat je verlangen er niet mocht zijn. Je verlangen is nu niet weg, maar gaat teleurgesteld en boos ondergronds. Dit aspect van jou noemen we het teruggetrokken zelf. Hierin heeft zich je levenslust, je willende aspect, zich gewond teruggetrokken.

Tegelijk met de terugtrekking ga je bovengronds hard je best doen om je ouders te bewerken/manipuleren om wel gezien en gewaardeerd te worden. Dit aspect van jou noemen we het strategisch zelf.

De eerste stap, toe-eigenen van verlangen is eigenlijk het TZ weer uitnodigen om mee te doen in je leven. Om zichtbaar te mogen zijn, zonder afgewezen te worden of genegeerd te worden. Door het hardop te doen mag het ook zichtbaar worden in het relatieveld. In Zijnsoriëntatie is de idee dat wat in het relatieveld ontstaan is ook daar weer geheeld moet worden.

Maar dat is maar het halve werk. Want hoe expanderend en helend dit ook voelt, je bent niet je TZ. Het TZ is bevroren geraakt in de leeftijd waarin het zich teruggetrokken heeft. Dus het is ook kinderlijk in zijn verlangen, niet realistisch over de wereld en ziet zichzelf als onmachtig iets aan de situatie te doen in afhankelijkheid van een machtige ander.

De tweede stap, offeren aan de wachter, laat het SZ ontspannen. In de splitsing van TZ en SZ is het SZ ontstaan om uit te reiken in de wereld en op zoek te gaan naar contact en het vullen van het gemis. Het SZ is wereldwijs, en ook onvermoeibaar in het bezig zijn in de wereld. Het is tegelijk niet meer in contact met het verlangen. Door het offeren kan de energie van het SZ, dat op de wereld is gericht, terugvloeien naar jou.

Het beeld van de wachter is een doorsnijdend hulpmiddel om jezelf uit een illusie te laten ontwaken. De wachter is een heilige en toornige figuur. Het herinnert je eraan dat je niet vrij kunt zijn, als je vast blijft houden aan veiligheid. Je kunt niet liefdevol zijn, als je vast blijft houden aan behoeftebevrediging. De wachter leeft al in de wereld van pure openheid van bewustzijn en leidt jou binnen in deze bestaanswereld (al doet hij/zij dat niet zachtzinnig).

Er kan angst langskomen omdat je zo buiten je bekende wereld valt. Wanneer je je herinnert dat je niet je verlangens bent en deze offert, kan het gebeuren dat je in een soort niemandsland terecht komt. Het SZ ontspant en je ervaart een enorme ruime openheid om je heen. Je ‘ik’ staat buiten spel en je treft jezelf aan in openheid. Dit is een prachtige plek om te zijn, om niet-te-doen, maar de ruimte te ervaren. Dit is wat non-duaal bewustzijn wordt genoemd.


Inspiratiedag over verlangen

Zondag 30 juni zijn de voorspellingen dat het mooi weer wordt. Op deze mooie dag gaan we stil staan bij verlangens. Verlangens in de relatie en ook verlangens in zijn algemeen. Veel verlangens zijn onbewust. We willen graag dat anderen (partner) tegemoet komt aan onze verlangens. Dat gebeurt (vaak) niet en dan zijn we teleurgesteld.

Op deze dag gaan we onderzoeken wat onze verlangens zijn en hoe we die zelf kunnen dragen. In onze beleving hoeven verlangens niet weg of anders, zijn ook niet slecht, maar ze zijn wel van ons.

Ik organiseer deze dag samen met mijn partner Digna.

Meer informatie vindt je op deze pagina.