Spiritualiteit is de kunst om bewust je perspectief te wijzigen

Er komt een nieuw boek aan van Hans Knibbe en op de website van de school voor Zijnsoriëntatie kun je al vast een hoofdstuk lezen uit dit boek. Zie hier.

Hans Knibbe legt in dit korte artikel uit dat spiritualiteit niet gevonden kan worden in een andere werkelijkheid met mooier versie van wie je nu bent, maar dat het in essentie een manier van waarnemen is. Je kunt je dagelijkse manier van waarnemen verschuiven naar een spirit of bewustzijnsblik. Je verlaat “daarmee de wereld van conditionering, van tijd, van
overleven, willen, streven, vermijden enzovoort. “

Dit vraagt een radicale wijziging van je perspectief. Je verlegt je perspectief van een gestolde manier van kijken waarin alles echt bestaat, naar een blik waarin je zit dat alles open, stromend, tijdloos, ongrijpbaar en met elkaar verbonden is, zonder dat ooit iets vast wordt.

“In die openheid verschijnt een speelse, lichte, vreugdevolle, liefdevolle en heldere levendigheid. Een spel zonder begin of einde, zonder richting of doel.”

Dit perspectief voelt als thuiskomen omdat je iets ontdekt dat er om te beginnen al was. Je kunt dan ook ervaren dat alles in de grond roerloos is en dat deze roerloosheid niet gescheiden is van levendigheid.

“In het Spiritperspectief blijft die roerloze presentie aanwezig in iedere vorm die je waarneemt. In dit perspectief trekken we de ervaringen niet los van de grond van ons gewaarzijn, maar zijn ze de levendige uitdrukkingen daarvan.”

(Alle quotes komen uit ’tekstfragment uit het nieuwe boek van
Hans Knibbe over Zijnsgeoriënteerde meditatie’)