Zomerretraite: Vreugdevol Leven

Laat alles zijn zoals het is, en omarm elk moment met zachte aanwezigheid”.

In een retraite laat je het dagelijkse leven aan zichzelf en richt jij je aandacht op jouw natuurlijke aard. Je komt thuis bij jezelf en de rijkdom die altijd al in jou aanwezig is. Tijdens deze zomer retraite nodigen wij je uit om ruimte te maken om de schoonheid en wijsheid die van nature in jou aanwezig is de kans te geven om zich aan jou te tonen door middel van meditatie.

Het woord meditatie betekent: bekend worden met de essentie van wie jij van nature bent. Bekend worden met de kwaliteiten die van nature in jou aanwezig zijn. Kwaliteiten als bewustzijn, liefdevolle vriendelijkheid, compassie en wijsheid. Dit is een diep thuiskomen bij jezelf. Dit is wat bedoeld wordt met geluk. Dit gaat compleet voorbij aan de ups en downs die we allemaal tegenkomen in ons dagelijkse leven. Dit is jouw stralende, wijze, liefdevolle aard de ruimte geven om naar de voorgrond te komen en belichaamd te worden.

Tijdens deze zomer retraite nemen we drie dagen lang de tijd om met elkaar te mediteren. Om de stilte en roerloosheid te ervaren die de grond vormen van ons wezen. Je zou het ook de bron kunnen noemen.

Je bent van harte welkom om deel te nemen aan deze retraite. Jouw dagelijkse leven aan zichzelf te laten en thuis te komen in jouw natuurlijke, stralende aard.

Praktische informatie
Deze retraite is tevens een kennismaking met Peter en Digna en hun wijze van werken voor mensen die deel willen nemen aan de Jaartraining Vreugdevol Leven

Als je aan het einde van deze retraite besluit om deel te nemen aan de jaartraining 2021-2022 dan krijg je 100 euro korting op de jaartraining.

Deze jaartraining wordt begeleidt door Digna Schenk in samenwerking met Peter Hofstee. Zij hebben beiden de begeleiders/leraren opleiding gevolgd aan de School voor Zijnsoriëntatie in Utrecht. Beiden nemen zij op dit moment deel aan programma’s die aan de School voor Zijnsoriëntatie gegeven worden.


Peter heeft sinds 2004 praktijk De Zilverster waarin hij individuele begeleiding aanbiedt vanuit Zijnsoriëntatie. Peter is tevens docent Wiskunde op een middelbare school in Amsterdam. Digna heeft sinds 2004 een praktijk waarin bewust-er-zijn door middel van dans centraal staat. Sinds 2014 is Digna in aanraking gekomen met Zijnsoriëntatie en sinds 2017 een praktijk waarin zijn werkt vanuit de visie van Zijnsoriëntatie.

Data van de retraite
13 tot en met 15 augustus 2021

Locatie
Hof van Kairos
Vosseveldseweg 17
7107 AD Kotten

Investering
395 euro, de retraite is vrijgesteld van BTW

Informatie en aanmelden
Stuur een e-mail aan info@dignaschenk.nl of
neem contact op met 06-45826724

Jaartraining Zijnsoriëntatie: Vreugdevol Leven

Don’t forget to make space in your life to recognize the richness of your basic nature, to see the purity of your being and let its innate qualities of love, compassion, and wisdom naturally emerge. Nurture this recognition as you would a small seedling. Allow it to grow and flourish.”
Mingyur Rinpoche

In ieder van ons is een ruimte aanwezig die totaal vrij is van alles wat je in de loop van je leven hebt meegemaakt. Op het moment dat je in contact komt met deze vrije ruimte, kunnen kwaliteiten als vreugde, compassie en wijsheid die in jou aanwezig zijn naar de voorgrond komen.

Wij noemen de ruimte die vrij is van de conditioneringen: je natuurlijke aard. Deze kun je vergelijken met de blauwe hemel. Deze is altijd aanwezig en blijft totaal vrij, zelf als zijn er wolken aanwezig. De wolken kun je vergelijken met je gedachten, emoties en conditioneringen. Deze hoeven niet weg, je kunt je altijd afstemmen op je natuurlijke aard.

Deze jaartraining wil jou een ruimte bieden om deze kwaliteiten regelmatig te ervaren. Tevens krijg je sleutels aangereikt om dit in je dagelijkse leven verder uit te breiden. Zo kan jouw natuurlijke aard meer en meer naar de voorgrond komen en kunnen de kwaliteiten van liefde, compassie en wijsheid hun vrucht dragen daar waar jij bent.

Inhoud van de jaartraining
In de jaartraining “vreugdevol leven” staat bewust-er-zijn centraal. We maken gebruik van meditatie, visualisatie en inspirerende bewustzijns oefeningen. Tevens is er veel ruimte voor stilte en de aangereikte stof zelf eigen te maken.

De jaartraining bestaat uit
* twee tweedaagse bijeenkomsten in Driebergen
* twee driedaagse retraites op Hof van Kairos te Winterswijk
Let op: om deel te kunnen nemen aan de jaartraining is deelname aan de Zomerretraite een vereiste.

Wat vraagt de jaartraining van jou?
* Van meet af aan wordt je gevraagd om thuis te mediteren. Dit helpt je om een breuk te maken met je gewoontepatronen en plaats te nemen in de vrije ruimte die in jou aanwezig is.
* Tevens wordt er van jou gevraagd om het boek “de stralende geest” van Tenzing Wangyal te lezen.

Waarom zou je meedoen aan deze jaartraining?
Omdat je weet dat er een oneindige schoonheid, vreugde en liefde aanwezig is in jou. Dit kan zich ontvouwen als je leert te vertrouwen op de open ruimte en helderheid van je wezen. Als je leert om bij je pijn aanwezig te zijn en te vertrouwen op de roerloosheid, stilte en ruimte. Dan kan de rijkdom van jouw wezen naar buiten stromen en jou en de mensen met wie jij in aanraking komt verrijken.

Wat biedt deze jaartraining jou?
* Een ruimte om te ontdekken wie jij van nature bent.
* Sleutels om in contact te komen met je natuurlijke aard.
* Sleutels om meditatie tot onderdeel van je dagelijkse leven te maken.
* Alle meditaties worden opgenomen. De geluidsbestanden krijg je na afloop van de bijeenkomst toegezonden, zo kunnen deze je dagelijkse meditatie verrijken en verdiepen.
* Indien gewenst is er ruimte voor individuele begeleiding om de jaartraining te verdiepen.

Praktische informatie
Door wie
Deze jaartraining wordt begeleidt door Digna in samenwerking met Peter Hofstee. Zij hebben beiden de begeleiders/leraren opleiding gevolgd aan de School voor Zijnsoriëntatie in Utrecht. Beiden nemen zij op dit moment deel aan programma’s die aan de School voor Zijnsoriëntatie gegeven worden.

Peter heeft sinds 2004 praktijk De Zilverster waarin hij individuele begeleiding aanbiedt vanuit Zijnsoriëntatie. Peter is tevens docent Wiskunde op een middelbare school in Amsterdam. Digna heeft sinds 2004 een praktijk waarin bewust-er-zijn door middel van dans centraal staat. Sinds 2014 is Digna in aanraking gekomen met Zijnsoriëntatie en sinds 2017 een praktijk waarin zijn werkt vanuit de visie van Zijnsoriëntatie.

Voorwaarde voor deelname aan de jaartraining
Om deel te nemen aan deze jaartraining is deelname aan de Zomerretraite een vereiste.
Zomerretraite 13, 14 en 15 augustus 2021 Hof van Kairos te Winterswijk.

Tijdens deze retraite maak je kennis met Digna en Peter. Tevens maak je kennis met de wijze van werken en krijg je een proeve van waar de jaartraining over gaat.

Wanneer je tijdens de retraite besluit om deel te nemen aan de jaartraining, ontvang je 100 euro korting op de investering voor de jaartraining 2021-2022.

Data
30 september en 1 oktober 2021 (let op: donderdag en vrijdag)
3, 4 en 5 december 2021
19 en 20 februari 2022
6,7 en 8 mei 2022
Let op de data zijn nog onder voorbehoudt.

Locaties
De locatie van 30 september en 1 oktober 2021, 19 en 20 februari 2022 is:
De Bronhoeve in Cothen (nabij Utrecht)
Op deze locatie is het mogelijk om te blijven overnachten.
Deze overnachtingen zijn niet bij de prijs inbegrepen.

De locatie van 3,4 en 5 december 2021 en 1,2 en 3 april 2022 is:
Hof van Kairos in Winterswijk
De overnachtingen op deze locatie zijn geheel verzorgd en wel bij de prijs inbegrepen.

Investering
1395 euro particulieren en ZZP (deze retraite is vrijgesteld van BTW)
Betaling in termijnen is mogelijk.

Voor mensen met een laag inkomen geldt een gereduceerd tarief.
1195 euro particulieren en ZZP (deze retraite is vrijgesteld van BTW)
Betaling in termijnen is mogelijk.

Aanmelden in informatie
Wil je je aanmelden voor of heb je vragen over deze jaartraining dan kun je een email sturen aan info@dignaschenk.nl of telefonisch contact opnemen met 06-45826724 (Digna).

Het hart van Zijnsoriëntatie

Zomer aan de Dinkel © Peter Hofstee

Onderstaande is de inspiratie voor het introductie weekend van de verdiepingsgroep komende 19 en 20 oktober 2019. Je kunt er voor kiezen om alleen het eerste weekend mee te doen voor 100 euro.

Rusten in Zijn

De basis van het hele pad van Zijnsoriëntatie is rusten in Zijn. Rusten in Zijn is te vergelijken met een moment van diepe ontspanning, waarbij je je totaal een voelde met de ruimte om je heen. Bijvoorbeeld als je met je partner naar de zonsondergang zit te kijken aan het strand en je in diepe rust en vaak ontroering van de schoonheid thuis komt in precies hier en nu. Momenten van geluk en vrede, herinneren ons ook aan Zijn. Nu zou je kunnen denken dat Rusten in Zijn afhankelijk is van de omstandigheden. Niets is minder waar. Zijn, is altijd aanwezig. Het wijst naar wie jij ten diepste bent.

Metafoor van de zon en de wolken

Jij bent als de zon (vrij, stralend) en de wolken (onze gewoontepatronen). We zijn het beide. Op het moment dat we helemaal samenvallen met het wolkendek, vergeten we vaak dat we de zon zijn. Op die momenten laten we ons leiden (en dat veroorzaakt lijden) door onze gewoontepatronen. Deze gewoontepatronen zijn ontstaan in onze geschiedenis.

Wanneer we rusten in Zijn, breekt de zon door. We merken dat er helemaal geen geschiedenis is, in het huidige moment. We zijn al vrij. Dit is dus altijd het geval! Door samen te mediteren, kunnen we ons herinneren dat dit onze ware aard is. Dat dit is wie we altijd zijn, ook als we samenvallen met onze gewoontepatronen.
Zo prikken we steeds meer gaatjes in het wolkendek en kan onze ware aard, in deze metafoor ‘de zon’ steeds meer manifest worden in ons. Het vraagt dus van ons om keer op keer een breuk te maken met de identificatie van onze gewoontepatronen, onze gedachten, onze vastzettende gevoelens om zo te leren rusten in wie we van nature zijn.

Meditatie is het hart van Zijnsoriëntatie

Meditatie is het hart van wat we doen. Door te gaan zitten en stil te worden, kunnen we onze natuurlijke aard leren herkennen. Zolang we min of meer onbewust ons leven blijven leven zijn we vaak afhankelijk van de omstandigheden om op ‘spontane’ wijze onze natuurlijke aard te ervaren. Door meditatie en bewustzijns- oefeningen kunnen we zelf aan het roer gaan staan van ons leven en vaker bewust de tijd te nemen om te ontspannen en onze natuurlijke wijze van herkennen. Dus dit is de motivatie waarom we mediteren. We herinneren onszelf eraan dat we al helemaal heel, compleet, waardevol en liefdevol Zijn. We hoeven dat niet te worden, we zijn dat al. Dat is het hart van Zijnsoriëntatie. Daar is het ons ten diepste om te doen.

Mediteren verandert het brein

Hoe verandert mediteren de hersenen? Meditatie kan de aandacht verscherpen, het geheugen versterken en andere geestelijke vermogens verbeteren. Scientific American editor Ferris Jabr onderzoekt de veranderingen in de structuur van de hersenen achter een aantal van deze voordelen (in het Engels).

Er is  tegenwoordig veel onderzoek gedaan naar de effecten van meditatie. Deze korte video (2:17) vat de resultaten het in hoog tempo samen.

De laatste 10 jaar hebben hersenwetenschappers onderzoek gedaan naar de effecten op het brein. Het meeste onderzoek is gedaan naar mindfulness meditatie. Dat vraagt mensen om hun aandacht te houden in het huidige moment bij hun gedachten en gevoelens. De meeste onderzoeken zijn niet allemaal goed uitgevoerd, maar toch denken onderzoekers momenteel voldoende bewijzen te hebben verzameld om te kunnen zeggen dat de resultaten niet slechts ruis zijn.

  • Het kan stress doen verminderen, de bloeddruk verlagen en je stemming verbeteren.
  • Boeddhistische monniken hebben goede verbindingen tussen de verschillende delen van hun hersenen, waardoor de onderlingen communicatie beter verloopt.
  • Mensen die veel mediteren ontwikkelen een hersenschors die meer gevouwen is (dus meer oppervlak). Onze hogere functies vinden plaats in de hersenschors: zoals abstract denken en introspectie.
  • Verscheidene onderzoeken hebben bevestigd dat meditatie het volume en de dichtheid van de hippocampus kan vergroten. De hippocampus is cruciaal voor je geheugen.
  • Het hersengebied dat verantwoordelijk is voor het richten van je aandacht krimpt als we ouder worden. Meditatie gaat dat effect tegen.

Een toenemend aantal onderzoek tonen aan dat 12 tot 20 minuten per dag mediteren gedurende een aantal weken je geest verscherpen. In deze onderzoeken scoren mensen die mediteren hoger op aandacht en werkgeheugen. Sommige mensen in de vijftig en zestig die al hun hele leven mediteren, presteren beter op aandacht dan mensen in de twintig die niet mediteren.

Kortom, als je nog niet dagelijks mediteert, dan is vandaag de dag om daarmee te beginnen!

Bron: www.scientificamerican.com/video.cfm?id=how-does-meditation-change-the-brai2013-10-30