Radicale acceptatie en compassie

“De pijnlijke gevoelens die je vermijdt, raken verwrongen in het donker. Door je verdriet en strijd onder ogen te zien, kun je je leven terugnemen.”
In mijn frustratie over de impact van de corona maatregelen op mijn directe omgeving kwam ik dit artikel van Joshua Coleman tegen. Hij noemt het belang van onder ogen zien van je huidige situatie met al zijn pijnlijke consequenties.

Zomerretraite: Vreugdevol Leven

“Laat alles zijn zoals het is, en omarm elk moment met zachte aanwezigheid”.
In een retraite laat je het dagelijkse leven aan zichzelf en richt jij je aandacht op jouw natuurlijke aard. Je komt thuis bij jezelf en de rijkdom die altijd al in jou aanwezig is. Tijdens deze zomer retraite nodigen wij je uit om ruimte te maken om de schoonheid en wijsheid die van nature in jou aanwezig is de kans te geven om zich aan jou te tonen door middel van meditatie.

Jaartraining Zijnsoriëntatie: Vreugdevol Leven

In ieder van ons is een ruimte aanwezig die totaal vrij is van alles wat je in de loop van je leven hebt meegemaakt. Op het moment dat je in contact komt met deze vrije ruimte, kunnen kwaliteiten als vreugde, compassie en wijsheid die in jou aanwezig zijn naar de voorgrond komen. Deze jaartraining biedt ruimte om hiermee vertrouwd te raken.

Het hart van Zijnsoriëntatie

Zomer aan de Dinkel © Peter Hofstee

Onderstaande is de inspiratie voor het introductie weekend van de verdiepingsgroep komende 19 en 20 oktober 2019. Je kunt er voor kiezen om alleen het eerste weekend mee te doen voor 100 euro.

Rusten in Zijn

De basis van het hele pad van Zijnsoriëntatie is rusten in Zijn. Rusten in Zijn is te vergelijken met een moment van diepe ontspanning, waarbij je je totaal een voelde met de ruimte om je heen. Bijvoorbeeld als je met je partner naar de zonsondergang zit te kijken aan het strand en je in diepe rust en vaak ontroering van de schoonheid thuis komt in precies hier en nu. Momenten van geluk en vrede, herinneren ons ook aan Zijn. Nu zou je kunnen denken dat Rusten in Zijn afhankelijk is van de omstandigheden. Niets is minder waar. Zijn, is altijd aanwezig. Het wijst naar wie jij ten diepste bent.

Metafoor van de zon en de wolken

Jij bent als de zon (vrij, stralend) en de wolken (onze gewoontepatronen). We zijn het beide. Op het moment dat we helemaal samenvallen met het wolkendek, vergeten we vaak dat we de zon zijn. Op die momenten laten we ons leiden (en dat veroorzaakt lijden) door onze gewoontepatronen. Deze gewoontepatronen zijn ontstaan in onze geschiedenis.

Wanneer we rusten in Zijn, breekt de zon door. We merken dat er helemaal geen geschiedenis is, in het huidige moment. We zijn al vrij. Dit is dus altijd het geval! Door samen te mediteren, kunnen we ons herinneren dat dit onze ware aard is. Dat dit is wie we altijd zijn, ook als we samenvallen met onze gewoontepatronen.
Zo prikken we steeds meer gaatjes in het wolkendek en kan onze ware aard, in deze metafoor ‘de zon’ steeds meer manifest worden in ons. Het vraagt dus van ons om keer op keer een breuk te maken met de identificatie van onze gewoontepatronen, onze gedachten, onze vastzettende gevoelens om zo te leren rusten in wie we van nature zijn.

Meditatie is het hart van Zijnsoriëntatie

Meditatie is het hart van wat we doen. Door te gaan zitten en stil te worden, kunnen we onze natuurlijke aard leren herkennen. Zolang we min of meer onbewust ons leven blijven leven zijn we vaak afhankelijk van de omstandigheden om op ‘spontane’ wijze onze natuurlijke aard te ervaren. Door meditatie en bewustzijns- oefeningen kunnen we zelf aan het roer gaan staan van ons leven en vaker bewust de tijd te nemen om te ontspannen en onze natuurlijke wijze van herkennen. Dus dit is de motivatie waarom we mediteren. We herinneren onszelf eraan dat we al helemaal heel, compleet, waardevol en liefdevol Zijn. We hoeven dat niet te worden, we zijn dat al. Dat is het hart van Zijnsoriëntatie. Daar is het ons ten diepste om te doen.

Mediteren verandert het brein

Hoe verandert mediteren de hersenen? Meditatie kan de aandacht verscherpen, het geheugen versterken en andere geestelijke vermogens verbeteren. Scientific American editor Ferris Jabr onderzoekt de veranderingen in de structuur van de hersenen achter een aantal van deze voordelen (in het Engels).

Er is  tegenwoordig veel onderzoek gedaan naar de effecten van meditatie. Deze korte video (2:17) vat de resultaten het in hoog tempo samen.

De laatste 10 jaar hebben hersenwetenschappers onderzoek gedaan naar de effecten op het brein. Het meeste onderzoek is gedaan naar mindfulness meditatie. Dat vraagt mensen om hun aandacht te houden in het huidige moment bij hun gedachten en gevoelens. De meeste onderzoeken zijn niet allemaal goed uitgevoerd, maar toch denken onderzoekers momenteel voldoende bewijzen te hebben verzameld om te kunnen zeggen dat de resultaten niet slechts ruis zijn.

  • Het kan stress doen verminderen, de bloeddruk verlagen en je stemming verbeteren.
  • Boeddhistische monniken hebben goede verbindingen tussen de verschillende delen van hun hersenen, waardoor de onderlingen communicatie beter verloopt.
  • Mensen die veel mediteren ontwikkelen een hersenschors die meer gevouwen is (dus meer oppervlak). Onze hogere functies vinden plaats in de hersenschors: zoals abstract denken en introspectie.
  • Verscheidene onderzoeken hebben bevestigd dat meditatie het volume en de dichtheid van de hippocampus kan vergroten. De hippocampus is cruciaal voor je geheugen.
  • Het hersengebied dat verantwoordelijk is voor het richten van je aandacht krimpt als we ouder worden. Meditatie gaat dat effect tegen.

Een toenemend aantal onderzoek tonen aan dat 12 tot 20 minuten per dag mediteren gedurende een aantal weken je geest verscherpen. In deze onderzoeken scoren mensen die mediteren hoger op aandacht en werkgeheugen. Sommige mensen in de vijftig en zestig die al hun hele leven mediteren, presteren beter op aandacht dan mensen in de twintig die niet mediteren.

Kortom, als je nog niet dagelijks mediteert, dan is vandaag de dag om daarmee te beginnen!

Bron: www.scientificamerican.com/video.cfm?id=how-does-meditation-change-the-brai2013-10-30