
Onderstaande is de inspiratie voor het introductie weekend van de verdiepingsgroep komende 19 en 20 oktober 2019. Je kunt er voor kiezen om alleen het eerste weekend mee te doen voor 100 euro.
Rusten in Zijn
De basis van het hele pad van Zijnsoriëntatie is rusten in Zijn. Rusten in Zijn is te vergelijken met een moment van diepe ontspanning, waarbij je je totaal een voelde met de ruimte om je heen. Bijvoorbeeld als je met je partner naar de zonsondergang zit te kijken aan het strand en je in diepe rust en vaak ontroering van de schoonheid thuis komt in precies hier en nu. Momenten van geluk en vrede, herinneren ons ook aan Zijn. Nu zou je kunnen denken dat Rusten in Zijn afhankelijk is van de omstandigheden. Niets is minder waar. Zijn, is altijd aanwezig. Het wijst naar wie jij ten diepste bent.
Metafoor van de zon en de wolken
Jij bent als de zon (vrij, stralend) en de wolken (onze gewoontepatronen). We zijn het beide. Op het moment dat we helemaal samenvallen met het wolkendek, vergeten we vaak dat we de zon zijn. Op die momenten laten we ons leiden (en dat veroorzaakt lijden) door onze gewoontepatronen. Deze gewoontepatronen zijn ontstaan in onze geschiedenis.
Wanneer we rusten in Zijn, breekt de zon door. We merken dat er helemaal geen geschiedenis is, in het huidige moment. We zijn al vrij. Dit is dus altijd het geval! Door samen te mediteren, kunnen we ons herinneren dat dit onze ware aard is. Dat dit is wie we altijd zijn, ook als we samenvallen met onze gewoontepatronen.
Zo prikken we steeds meer gaatjes in het wolkendek en kan onze ware aard, in deze metafoor ‘de zon’ steeds meer manifest worden in ons. Het vraagt dus van ons om keer op keer een breuk te maken met de identificatie van onze gewoontepatronen, onze gedachten, onze vastzettende gevoelens om zo te leren rusten in wie we van nature zijn.
Meditatie is het hart van Zijnsoriëntatie
Meditatie is het hart van wat we doen. Door te gaan zitten en stil te worden, kunnen we onze natuurlijke aard leren herkennen. Zolang we min of meer onbewust ons leven blijven leven zijn we vaak afhankelijk van de omstandigheden om op ‘spontane’ wijze onze natuurlijke aard te ervaren. Door meditatie en bewustzijns- oefeningen kunnen we zelf aan het roer gaan staan van ons leven en vaker bewust de tijd te nemen om te ontspannen en onze natuurlijke wijze van herkennen. Dus dit is de motivatie waarom we mediteren. We herinneren onszelf eraan dat we al helemaal heel, compleet, waardevol en liefdevol Zijn. We hoeven dat niet te worden, we zijn dat al. Dat is het hart van Zijnsoriëntatie. Daar is het ons ten diepste om te doen.