Mediteren verandert het brein

Hoe verandert mediteren de hersenen? Meditatie kan de aandacht verscherpen, het geheugen versterken en andere geestelijke vermogens verbeteren. Scientific American editor Ferris Jabr onderzoekt de veranderingen in de structuur van de hersenen achter een aantal van deze voordelen (in het Engels).

Er is  tegenwoordig veel onderzoek gedaan naar de effecten van meditatie. Deze korte video (2:17) vat de resultaten het in hoog tempo samen.

De laatste 10 jaar hebben hersenwetenschappers onderzoek gedaan naar de effecten op het brein. Het meeste onderzoek is gedaan naar mindfulness meditatie. Dat vraagt mensen om hun aandacht te houden in het huidige moment bij hun gedachten en gevoelens. De meeste onderzoeken zijn niet allemaal goed uitgevoerd, maar toch denken onderzoekers momenteel voldoende bewijzen te hebben verzameld om te kunnen zeggen dat de resultaten niet slechts ruis zijn.

  • Het kan stress doen verminderen, de bloeddruk verlagen en je stemming verbeteren.
  • Boeddhistische monniken hebben goede verbindingen tussen de verschillende delen van hun hersenen, waardoor de onderlingen communicatie beter verloopt.
  • Mensen die veel mediteren ontwikkelen een hersenschors die meer gevouwen is (dus meer oppervlak). Onze hogere functies vinden plaats in de hersenschors: zoals abstract denken en introspectie.
  • Verscheidene onderzoeken hebben bevestigd dat meditatie het volume en de dichtheid van de hippocampus kan vergroten. De hippocampus is cruciaal voor je geheugen.
  • Het hersengebied dat verantwoordelijk is voor het richten van je aandacht krimpt als we ouder worden. Meditatie gaat dat effect tegen.

Een toenemend aantal onderzoek tonen aan dat 12 tot 20 minuten per dag mediteren gedurende een aantal weken je geest verscherpen. In deze onderzoeken scoren mensen die mediteren hoger op aandacht en werkgeheugen. Sommige mensen in de vijftig en zestig die al hun hele leven mediteren, presteren beter op aandacht dan mensen in de twintig die niet mediteren.

Kortom, als je nog niet dagelijks mediteert, dan is vandaag de dag om daarmee te beginnen!

Bron: www.scientificamerican.com/video.cfm?id=how-does-meditation-change-the-brai2013-10-30